19. syyskuuta 2015

Abien yksilöllistä opoa

Kokeilin tämän blogin innoittamana silloisessa työpaikassani Pyhäjoen lukiossa viime lukuvuonna abien kanssa yksilöllistä opoa. Pyhäjoen lukio on yrittäjyyspainotteinen eikä perinteinen opettajajohtoinen malli istu erityisen hyvin lukion toimintatapoihin. Olimme ryhmän kanssa opiskelleet opoa jokaisena vuotena perinteisestä poikkeavalla tavalla ja esim. toisella vuosikurssilla opon tuntien sijaan kokoonnuimme pienryhmissä. Tähän yhdistimme myös aineksia flippaamisesta.


Toisen vuosikurssin pakollisen opon yhteydessä olimme sopineet, mitä painotamme kakkosella ja mitä abivuoden opossa. Tämän perusteella tein opiskelijoille paketin, jonka mukaan opoa suoritettiin. Paketin tekemisessä hyödynsin sumeilematta tätä blogia ja suurin työ oli siis tehty ennen kurssia. Kurssin osion puolivälissä ennen joulua opiskelijat tekivät väliarvioinnin, joka oli tarkoitettu myös minulle selvittämään missä mennään. Väliarvioiden perusteella mm. katsoimme yhdessä kurssin lopuksi korkeakoulujen hakua. Lopussa oli lisäksi tarkoitus käydä palautekeskusteluita. Oppilaitoksessa on käytössä Gafe -tunnukset, joten tekninen toteutus oli tämän kautta.


Kuulostaa kohtuullisen yksinkertaiselta ja pitäisi onnistua abien kanssa. Ja pääsääntöisesti näin olikin. Vielä enemmän olisi pitänyt painottaa sitä, että ei ole tarkoitus vastata kysymyksiin vaan kirjoittaa oppimispäiväkirjaa. Lisäksi olisin voinut korostaa vielä enemmän myös sitä, että pakko ei ole kirjoittaa vaan oppimispäiväkirjan voi tehdä vaikka lyhyillä videonpätkillä. Osa opiskelijoista hyödynsi pienissä porukoissa lukujärjestykseen merkityt opon tunnit työskentelyyn ja näiden opiskelijoiden kanssa kävimme tällöin myös enemmän ja vähemmän aiheeseen liittyviä keskusteluita.


Suurin osa oli kuitenkin oivaltanut kurssin tarkoituksen ja sain luettavaksi ilahduttavan tiiviitä ja nasevia oppimispäiväkirjoja. Ja töitä oli tehty myös porukassa. Väliarvioinnin perusteella suurin osa oli tyytyväisiä työtapaan ja koki, että itse tekemällä omaksuu paremmin. Toki joukossa oli opiskelijoita, jotka kokivat tämän tavan työlääksi ja olisivat halunneet mieluiten opettajajohtoista opetusta. Ihan ymmärrettävää, kun opo oli kolmannen vuosikurssin viimeisessä jaksossa.


Yllättävistä koeaikatauluista johtuen kurssin loppupalautekeskustelut jäivät erittäin niukoiksi eikä lukulomalta opiskelijoiden tavoittaminen ollut järjestelmällistä. Ja luonnollisesti palautetta antoivat opiskelijat, jotka olivat työtapaan pääsääntöisesti tyytyväisiä. Eli tähän minun olisi pitänyt varata aikaa varmuuden vuoksi jo aiemmin.

Tekninen toteutus Google Classroomin kautta toimi hyvin ja helposti. Ehkäpä jopa liiankin helposti, koska kaikki opiskelijat tekivät perinteisen oppimispäiväkirjan. Tehtävien jakaminen ja palauttaminen on Classroomin kautta helppoa. Myös opettajan on todella kätevä seurata palautuksia tätä kautta.

Kokemus oli minulle opona kaikesta huolimatta erittäin kannustava. Töitä tämä teetti ennen kurssiosiota huomattavasti enemmän kuin joku perinteisempi työtapa, mutta varsinaiset tunnit jäi aikaa käydä keskusteluja niiden opiskelijoiden kanssa, jotka olivat koululla tekemässä töitä. Kurssiosion lopuksi ja osittain myös kurssin aikana luin oppimispäiväkirjoja ja annoin niistä palautetta sekä ohjasin työskentelyä tarvittaessa oppimispäiväkirjamaiseen suuntaan. Kurssin ajankohdasta johtuen en ole oikein varma, tuliko palautteet hyötykäyttöön. Tällä työtavalla kurssiosio olisi voinut hyvinkin olla jo heti syksyllä koulun alettua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti